Gebruik en onderhoud
Natuurlijk wilt u langdurig én zonder klachten genieten van uw schoenen. Goed onderhoud is dus van belang. Het bevordert de gebruiksduur én het draagcomfort. Hoe onderhoudt u uw schoenen het best? Wij hebben daarom enkele belangrijke onderhoudstips en adviezen voor u op een rijtje gezet.
Aan en uittrekken
- Het is belangrijk dat u bij het aan-, en uittrekken van uw schoenen de veters, het klittenband of de ritssluiting helemaal losmaakt. Maak hier een gewoonte van.
- Gebruik bij voorkeur een schoenlepel om vervormingen, zoals het intrappen van de contrefort (hielomsluiting) tegen te gaan. Vervormingen kunnen namelijk leiden tot stabiliteitsverlies
- Bij het aantrekken dient u uw voeten goed achterin de schoen te plaatsen om vervolgens de sluiting goed vast te maken voor een goede fitting.
- Verder is het verstandig om schoenen met klittenband te sluiten wanneer u ze niet aan heeft.
Gebruik
Uw schoenen zijn grotendeels gemaakt van leer. Leer is een natuurproduct en heeft een unieke eigenschap. Geleidelijk gaat de leren schoen naar de vorm van uw voet staan. Uiteindelijk voelt leer aan als uw tweede huid. Prettig en comfortabel. Maar dit zou eerst ook nog vreemd en onwennig kunnen zijn. Uw voeten moeten namelijk wennen aan de correctie en de ondersteuning die uw schoenen geven. We raden dan ook aan de schoenen in te lopen.
Inlopen
- Wij adviseren u om uw nieuwe schoenen de eerste weken zorgvuldig in te lopen, bijvoorbeeld elke dag een paar uur. Hiervoor zijn diverse inloopschema’s beschikbaar. Alleen dan kan het hoogwaardige leer waarvan uw schoenen gemaakt zijn zich geleidelijk aan de vorm van uw voeten aanpassen.
- Overleg met onze adviseur welk inloopschema het meest geschikt is voor uw voeten. Dit is onder andere afhankelijk van uw medische indicatie
- Indien u problemen heeft met het inlopen, ga dan een stap terug in het inloopschema. Vervolgens houdt u twee dagen dezelfde draagtijd aan. Zo kunnen wij eventuele klachten beter beoordelen. Na ongeveer twee weken zou u gewend moeten zijn aan de schoenen. Heeft u na deze periode nog last maak dan een afspraak. Zodat we naar een oplossing kunnen zoeken.
- Stop nooit natte kranten of doeken in uw schoenen om ze ruimer te maken. Zitten uw schoenen toch iets te strak, neem dan contact met ons op, zodat wij met orthopedische schoentechnieken, de schoenen voor u op kunnen rekken.
Transpiratie
Het dragen van gesloten schoenen kan transpiratie verergeren. Een paar tips om uw schoenen in goede conditie te houden:
- Wissel regelmatig, indien mogelijk, van schoenen.
- Heeft uw last van transpirerende voeten, geef uw schoenen dan, de kans om te luchten.
- Zijn de schoenen erg nat? Zet ze nooit bij een warmtebron om ze sneller te laten drogen. Plaats er dan liever schoenspanners in en enkele tissues. Laat ze daarna drogen op kamertemperatuur
- Was uw voeten elke dag en doe steeds schone sokken aan, bij voorkeur van katoen of wol.
Onderhoud
Zorgvuldig onderhoud bevordert de gebruiksduur van uw kostbare schoenen.
- Poets uw schoenen regelmatig, tenminste één keer per week. Dit kost relatief weinig tijd en uw schoenen varen er wel bij. Een regelmatige behandeling met een water- en vuilafstotend middel kan ook geen kwaad.
- Leersoorten als suède en nubuck dient u regelmatig te borstelen met een suède borstel of een nubuckblokje.
- In onze winkel zijn diverse schoenonderhoudsmiddelen verkrijgbaar. Wij kunnen u adviseren wel product het meest geschikt is voor uw schoenen.
- Wist u dat als schoenen irritant gaan kraken, u dan dit kunt verhelpen door wat talkpoeder tussen de inlay en binnenzool te strooien? En dat een ritssluiting soepel blijft door deze in te smeren met zeep, bijenwas of kaarsvet?
Reparatie
Het doorlopen op versleten hakken en zolen kan onherstelbare schade aanrichten. Op tijd vervangen is dus meer dan verstandig.
- Controleer regelmatig uw schoenen op slijtage, zodat u op tijd bent voor een eventuele reparatie. Wij adviseren u, ook in verband met het behoud van de garantie, reparaties door ons te laten uitvoeren. Zolen en hakken, kunnen worden vernieuwd. Kapotte oogjes, ritsen en binnenwerk kunnen worden vervangen. Een hielvoering aanbrengen is geen probleem.
Diabetes en/of reuma
- Mensen met diabetes en/of reuma adviseren wij om dagelijks hun schoenen preventief aan de binnenkant te inspecteren op oneffenheden zoals steentjes waardoor de voeten beschadigd zouden kunnen worden tijdens het lopen.
- Om de zachtheid van uw voetbed te kunnen blijven waarborgen, is het bovendien raadzaam om regelmatig de polstering (onderlaag) en de dekzolen van uw voetbedden te vervangen.